Kippen

Kakelverse Kwaliteit

Onze eiboerderij




Hergen

Jenneke

André & Dirk



De Kippen

Een dag op de eiboerderij.


Hoe ziet onze dag eruit?


We beginnen de dag met het kijken op de voer computer om te zien wat de kippen de vorige dag hebben gegeten en gedronken en dat schrijven we op.


Dan gaat 1 persoon door de stallen om de controle te doen: kijken of elke stal voer en water heeft en de eventuele zieke en dode kippen er uit halen. Iemand anders gaat de eieren uithalen. Dit gebeurt automatisch. De eieren komen via een band uit de stal op een andere band die voor elke stal langs loopt en dan komen ze bij de inpakmachine terecht.


Daar zoek je de vieze en kapotte eieren er tussen uit, dan krijgen ze een stempel en worden op de tray gezet. Daarna worden ze op een stapel van zes tray gezet  en schuiven we ze op een pallet. Als een pallet vol is staan er 10800 eieren op. Elk ei krijgt een stempel. Een ei van een kip uit de scharrelstal krijgt het stempel 2NL – 4187804, 2NL is scharrel en 41878 is ons bedrijfsnummer en 04 staat voor de stal waar de eieren uitkomen. De meeste eieren worden meerdere keren per week opgehaald door de groothandel een klein deel verkopen we zelf via de eierautomaat.


Over de kip


Een kip kan goed hard voedsel zoals maiskorrels eten. Wat ze oppikt komt eerst in een zak terecht (de krop). Het wordt daar met speeksel geweekt. Daarna zijn er twee magen die meehelpen om het voer fijn te krijgen. De kliermaag voegt maagsappen toe voor de verdere vertering. De spiermaag kneedt het voer en maalt het fijn met behulp van kleine steentjes die de kip oppikt. Daarom is het van belang bij kippen die op een beperkte ruimte leven om grit tot hun beschikking te stellen. Daarna wordt het voer verder verwerkt in de dunne darm. De reststoffen verlaten het lichaam via de endeldarm en de cloaca. Een kip heeft twee blindedarmen. Deze helpen bij de vertering van ruwvezels en onttrekken vocht aan de voedselmassa.


Een kip heeft geen oorschelp. Wat op meer dan vijftig meter afstand gebeurt, hoort ze niet. Een kip ziet kleuren ook anders. Voor een kip is roodgeel de helderste kleur. Daarna volgt geel. Overigens heeft de kip wel oorlellen. Meestal legt een kip met witte lellen witte eieren en één met roze lellen bruine. De huid op de poten van de kip bestaat uit schubben, zoals bij reptielen. Reptielen hebben echter schubben op hun hele lichaam. Kippen hebben drie voortenen en een achterteen, behalve het zijdehoen en de houdan, die een extra teen hebben. Kippen hebben ook scherpe nagels om goed mee te kunnen graven en scharrelen.


info@eiboerderij.nl